Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Sõjad – väeteenistus - Ilmasõda

Ilmasõda pole Paide-Anna kihelkondi muul viisil puutunud, kui on läinud sõjakõlbulised mehed.
EKLA, f 199, m 44, 82 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Juhanes Valmsen, 38 a. (1930)

Ilmasõda olnud täitsa rahulik – pole ümbruskonda sugugi puutunud. Lähedusest, teistest kihelkondadest läinud küll Vene põgenejad väed. (Teated korduvad igal pool ikka üht ja sama moodi).
EKLA, f 199, m 44, 82 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Mäo < Purdi - Hilda Kõrge < Gustav Liiv, 62 a. (1930)

Mäo ümbrusest saanud mitmed ilmasõjas surma.
EKLA, f 199, m 44, 82 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Labutri as., Kükita - Hilda Kõrge < Villem Übjus, 65 a. (1930)

Ilmasõja ajal on Paide mitmeti kannatanud – eriti on viidud Venesse ja mujale laiali igasuguseid dokumente. Paide kirikuarhiiv on selle tõttu palju kaotanud.
EKLA, f 199, m 44, 82 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Paide l. - Hilda Kõrge < Gerhard Perli, 40 a. (1930)

Vene preester Podegrad viinud Paide vene kiriku 5 suuremat kella ilmasõja ajal Venemaale. Suurim neist 70-puudane. On jäänud alale kirikule kaks kõige vähemat. Samuti viinud ta kirikuarhiivi. See olnud 1918. a.
EKLA, f 199, m 44, 82 (IV-B5) < Paide-Anna khk., Paide - Hilda Kõrge < Justin Taal, 29 a. (1930)